Wereldreumadag

Het is weer zo ver: Wereldreumadag! Elk jaar is 12 oktober dé dag die in het teken staat van reuma. Dit is dan ook het moment om mensen die zelf niet met een vorm van reuma leven bewust te maken van de breedte en de gevolgen van reuma. Hoewel er bij ‘reuma’ vaak alleen gedacht wordt aan reumatoïde artritis of artrose, en alleen aan een oudere doelgroep van patiënten (google maar eens op afbeeldingen van reuma), is het ziektebeeld van reuma veel breder dan dat. Deze column is bedoeld om deze visie te verbreden.

Op de site van ReumaNederland staat namelijk een lijst van een aantal vormen van reuma, en dit zijn er 35. Voorbeelden van minder bekende soorten zijn natuurlijk ten eerste jeugdreuma (of mooier gezegd: juveniele idiopathische artritis, JIA), wat begint voor het zestiende levensjaar; lupus erythematodes, waarbij er klachten kunnen zijn aan de huid of organen; polymyalgia rheumatica, wat zorgt voor stijfheid en spierpijn in je bekken, nek en schouders; en het syndroom van Tietze, waarbij het kraakbeen bij je ribben ontstoken is. Dit zijn nog maar een paar voorbeelden uit de lange lijst en veel van de soorten reuma hebben ook weer subtypen, wat laat zien dat reuma veel breder is dan het plaatje van vergroeide gewrichten en een rolstoel.

Daarbij wisselt de prevalentie van deze soorten reuma sterk. Zo zijn er in Nederland maar zo’n 2000 à 3000 kinderen met jeugdreuma, terwijl zo’n 1,5 miljoen Nederlanders leven met artrose. Hypermobiliteit komt meer voor bij jonge mensen en bij vrouwen, terwijl het syndroom van Sjögren meestal begint tussen het dertigste en zestigste levensjaar en ook vaker bij vrouwen ontwikkelt. Bij andere vormen van reuma, zoals het syndroom van Tietze, is er geen groot verschil tussen mannen en vrouwen.

Tot slot is er natuurlijk grote variatie in oorzaken en behandelingen van reuma. Bij sommige vormen speelt genetische aanleg een rol, bij andere vormen is de oorzaak onbekend en bij een derde groep is duidelijk dat bepaalde leefstijlen zoals roken en gebruik van bepaalde medicatie. Al met al heeft de ziekte vaak grote impact op je leven, ongeacht de levensfase waar je in zit. Zo kan reuma invloed hebben op bijvoorbeeld relaties, vrijetijdsbesteding, werk en voedingspatronen. Daarnaast ervaart een groot deel van de patiënten onbegrip, waarover ik ook meerdere keren heb geschreven in mijn columns. De behandeling is natuurlijk bedoeld om deze impact te verkleinen en kan bestaan uit een breed scala aan medicatie, fysiotherapie, ergotherapie, veranderingen in leefstijl en andere dingen zoals mentale hulp.

Helaas is de informatie nog lang niet compleet en valt er nog een hoop te ontdekken wat betreft de oorzaken, preventie en behandeling van reuma – ook al zijn we een stuk verder dan een aantal decennia terug. Er wordt een hoop onderzoek naar gedaan, maar over het algemeen zijn mensen zich nog niet bewust van de breedte van reuma. Dit is precies waarom Wereldreumadag zo belangrijk is: door met zijn allen aandacht te geven aan deze dag en reuma in de spotlight te zetten creëren we meer bewustzijn en begrip. Zo kunnen we hopelijk het stigma rondom onzichtbare ziekten zoals reuma steeds meer verbreken. Want, zoals de foto ook zegt, je bent nooit alleen. 🙂

 

 

Wil je meer informatie over al deze vormen van reuma? Op onze website https://youth-r-well.com/ en op de website van ReumaNederland https://reumanederland.nl is betrouwbare kennis te vinden over typen reuma en de gevolgen die reuma kan hebben voor het dagelijks leven.

POSTED BY Rebecca | okt, 12, 2021 |