Dag van de Arbeid – of juist niet?

1 mei is het weer de Dag van de Arbeid: de dag die van oorsprong de invoering van de achturige werkdag viert. Eigenlijk best apart in de huidige tijd, waarin we steeds meer aandacht besteden aan part-time werken. Sterker nog: de vierdaagse werkweek wordt populairder door bekende boeken die erover geschreven worden, en vorig jaar werkten we in Nederland voor ongeveer 20% vanuit huis. Sinds het coronavirus vier jaar geleden is dit steeds meer gangbaar geworden – een ontwikkeling die voor chronisch zieke werknemers heel fijn is.

Want ook met reuma is een achturige werkdag helemaal niet zo vanzelfsprekend. Zelf merk ik dat bijvoorbeeld gedurende mijn week. Hoewel ik mijn werkdagen op mijn stage in het ziekenhuis best redelijk volhoud, zitten er flinke wisselingen in. Waar ik de ene dag nog energiek de trein naar huis in stap, ben ik de andere dag al door mijn energie heen als ik alleen nog maar de heenreis heb volbracht. De dynamische werkdagen in het ziekenhuis spreken me aan, maar zijn tegelijkertijd fysiek soms wel vermoeiender.

Niet alleen met mijn stage moet ik op mijn energie letten, maar ook thuiswerken voor mijn bijbaan kan al vermoeiend zijn. Mijn lichaam vindt het niet altijd leuk om de hele dag thuis achter mijn laptop zitten, turend naar het scherm en typend met mijn handen. Het stilzitten maakt mijn gewrichten stijf en om acht uur lang mijn concentratie vast te houden is soms best een uitdaging. Gelukkig is mijn werkplek super flexibel, en wordt mij alle vrijheid gegeven om mijn eigen weg te vinden in het werken.

Hoe houd ik het combineren van stagedagen en thuiswerken dan toch vol, zeker met ook nog ziekenhuis- en andere zorgafspraken in mijn agenda? Mijn belangrijkste tips:

  • Zorg dat je pauzeert. Werk bijvoorbeeld in blokken van 25 minuten werktijd, gevolgd door 5 minuten pauze. Na vier van die blokken kun je een halfuurtje pauzeren. Als zo’n structuur niet goed werkt, zorg dan dat je op zijn minst een keer per uur even opstaat – koffie of thee halen, een toiletbezoekje of even kletsen met een collega. Dit gaat stijfheid tegen en geeft je mentaal weer even een oppepper.
  • Maak je werkplek comfortabel. Zorg bijvoorbeeld voor een goede bureaustoel die op de juiste hoogte ingesteld staat, zodat je recht voor je scherm zit en met je voeten op de grond kunt rusten. Fijne verlichting is (zeker als je, net zoals ik, droge ogen hebt) ook een must: zo houd je het lezen, schrijven en doen langer vol.
  • Maak ruimte voor beweging in je werkdag. Of je nou fietst naar je werk, wandelt in je pauze of na je werkdag naar de sportschool gaat, in beweging blijven is essentieel – zowel voor je reuma als voor je geest. Stoelyoga is ook een leuke tip als je met pijnlijke gewrichten zit, maar toch actief wilt zijn op je werkdag.
  • Deel je uren op een fijne manier in. Lukt het niet om acht uur op een dag te werken, maar lukken blokken van drie of zes uur wel? Kun je in je baan hybride werken? En welke begin- en eindtijd zijn voor jou het fijnst? Door dit soort dingen op een rijtje te zetten, weet je ook hoe je jouw werk zo fijn mogelijk kunt maken.

Ik stem ervoor om dit jaar 1 mei niet te wijden aan de achturige werkdag, maar juist aan de aangepaste werkdag. Doe jij met me mee?

POSTED BY Rebecca | apr, 27, 2024 |