Vieren van de zomer

Eind juni had ik mijn laatste tentamens van het studiejaar. Daarna was ik tot begin augustus even verlost van alle studiestress over vakken, tentamens, scriptie en stage. We mogen niet klagen over het zomerweer dat we dit jaar hebben gehad – de zon was er volop en dus hebben we weer kunnen genieten van leuke uitstapjes. In deze column ga ik in op hoe mijn zomer er tot nu toe uitzag en op welke invloed mijn reuma hierop had.

Allereerst ben ik een weekje op vakantie geweest naar een van onze mooie Waddeneilanden. Ik ken het eiland goed, en wist dus van tevoren goed wat ik allemaal kon verwachten. Het waren vrij actieve dagen: overal gingen we te fiets heen, we slenterden veel door de plaatsjes om te winkelen, we hebben twee rondjes gemidgetgolft en ’s avonds ging ik met mijn vader naar het strand voor de zonsondergang (als het weer het toeliet). Het was fijn om echt even weg te zijn van alle zorgen, ook al waren het wel vermoeiende dagen.

Ook heb ik veel leuke (mid)dagjes weg gehad. Zo ben ik naar Delft, Rotterdam en Leiden geweest om onder andere musea te bezoeken en te winkelen. Ik heb meerdere saunabezoekjes gehad, wat overigens echt een tip is voor mensen met gewrichtsklachten. Vooral de infraroodsauna is heerlijk daarvoor, en je kunt er heerlijk zwemmen en tot rust komen. Muziek kwam ook veel aan bod: ik ben weer twee concerten en een festival verder. Tot slot heb ik veel hobby’s weer meer opgepakt, zoals gitaar spelen en yogalessen volgen. Al met al heb ik dus goed gebruikgemaakt van alle vrije tijd.

Maar, ook al mocht mijn master even verdwijnen uit mijn hoofd, mijn zorgafspraken gingen gewoon door. Elke week van de vakantie heb ik minimaal twee afspraken gehad – de reumatoloog, de oogarts, de fysiotherapeut, de ergotherapeut, het infuus… Hoe fijn de zomervakantie ook kan zijn, van je ziekte krijg je geen vrij. Ook op vakantie merkte ik dat ik niet helemaal gezond ben: het fietsen was soms lastig vol te houden en mijn benen deden vaak al snel pijn als we even aan het winkelen waren.

Het kernwoord van mijn zomer was dus: balans. Balans zowel op vakantie als in de weken waarin ik thuis vrij had. Tussendoor even pauzeren als we het hele Waddeneiland rondfietsten op een dag en ’s avonds nog even genieten van een bubbelbad voor het slapengaan. En thuis zorgen dat ik na een shopdagje minimaal een dag had met minder drukte, waarbij ik in ieder geval niet mijn woonplaats uit hoefde. De week voor en na mijn infuus heb ik ook zo veel mogelijk leeg gehouden, om het herstel zo optimaal mogelijk te maken.

Het vereist veel planning en voorbereiding, maar op die manier mijn zomer inrichten zorgt er bij mij voor dat ik juist meer kan genieten. Omdat ik energie spaar voor de ‘grotere’ uitjes, lukt het me ook om die vol te houden en kan ik er echt van genieten. En op de momenten dat ik eigenlijk geen zin heb in rust, probeer ik er toch maar het beste van te maken en zet ik een fijne serie aan. Dan is balans houden helemaal niet zo erg. 🙂

POSTED BY Rebecca | aug, 07, 2022 |