Solliciteren met Reuma

Het afgelopen halfjaar heeft voor mij in het teken gestaan van een zoektocht: ik ben namelijk op zoek naar een masterstage. Ik kan je vertellen dat het sowieso al knap lastig is om een stageplek te vinden in de medische psychologie, maar mijn fysieke situatie doet er nog een schepje bovenop. Door mijn reuma kan bijvoorbeeld ik lastig inschatten hoe veel dagen ik precies kan volhouden, ook omdat je nooit zeker weet hoe het over een tijdje gaat. En hoe moest ik mezelf nou eigenlijk presenteren: moest ik open en eerlijk zijn over mijn aandoening of zou dat mensen toch afschrikken?

Omdat ik worstelde met dit soort dingen voorafgaand aan mijn stagezoektocht, meldde ik me in het voorjaar van 2022 aan bij Emma at Work, een organisatie die jongeren met een fysieke aandoening helpt naar een zelfstandige toekomst door begeleiding en training in hun zoektocht naar een baan. Ik heb toen eerst vier online trainingen gevolgd, gericht op onder andere het leren kennen van je eigen vaardigheden en kwaliteiten, het onderzoeken wat voor werk bij je past en het leren bespreken van je ziekte (of juist niet). Ook kwam hier aan bod hoe je jezelf goed kunt presenteren bij een sollicitatiegesprek, zodat je goed voorbereid aan je zoektocht begon.

Deze trainingen gaven me meer inzicht in mijn krachten, en lieten me ook even écht nadenken wat ik later in mijn werk zou willen doen. Zo kwam ik erachter dat ik het bijvoorbeeld belangrijk vind dat er een fijne, open en veilige werksfeer is, maar ook dat het fijn is als mijn uren flexibel kunnen zijn. De trainingen geven echt voor iedereen unieke informatie. Zo is de een heel open over een fysieke aandoening, terwijl de ander het liefst zo min mogelijk collega’s informeert. Alle keuzes hierin waren oké en de trainers moedigden je aan om zelf te reflecteren op wat voor jou het fijnst voelt. Ook heb ik een pitch over mezelf opgeschreven waarin ik mezelf én mijn ziekte op een krachtige manier presenteer.

Al deze trainingen gaven me al een stuk meer zelfvertrouwen om met de zoektocht te gaan beginnen. Om nog wat extra ondersteuning te krijgen heb ik vervolgens meegedaan aan het mentorprogramma bij Nationale-Nederlanden. Hierbij heb ik een halfjaar persoonlijke begeleiding gekregen van een hele lieve, meedenkende leidinggevende. Ze heeft me geholpen met mijn motivatiebrieven en CV, maar ook door bijvoorbeeld mee te denken over sollicitatiegesprekken en wat ik beter wel of niet kon vertellen.

Ook al heb ik nog geen stage gevonden tot nu toe, het de afgelopen negen maanden heb ik een grote ontwikkeling doorgemaakt. Ik heb voor mezelf geleerd dat het het prettigst voelt om wel open en eerlijk over mijn reuma te zijn, zonder het al te zwaar te laten wegen. Dit laatste doe ik door vooral ook te benoemen wat mijn ziekte me heeft gebracht: dieper inlevingsvermogen, meer motivatie voor een stage in de medische psychologie en meer zelfkennis en zelfinzicht. Om af te sluiten geef ik nog een paar tips die misschien handig kunnen zijn als je als reumapatiënt op zoek bent naar werk. 🙂

  • Overweeg wat voor soort activiteiten je graag zou terugzien in je werkzaamheden: dit helpt je om te bepalen welk type baan goed bij je zou kunnen passen. Voor mij zijn bijvoorbeeld analyseren, motiveren en andere mensen helpen belangrijk.
  • Denk na over de mate van openheid op de werkvloer die je wilt hebben over je aandoening. Vind je het fijn als iedereen op de hoogte is, of vertel je het echt alleen aan een bepaald groepje collega’s?
  • Oefen ermee om jezelf in een paar zinnen te presenteren. Door kort en krachtig te weergeven wie jij bent en wat jou bijzonder maakt, presenteer je jezelf helder en kun je jezelf onderscheiden van anderen.

POSTED BY Rebecca | jan, 13, 2023 |