De kracht van beweging

Een van de onderwerpen waar ik nooit uitgepraat over zal raken: het belang van beweging. In het algemeen is het belangrijk om in beweging te blijven – het vermindert de kans op verschillende aandoeningen, houdt je mentaal gezond en kan daarnaast veel plezier geven. Maar voor mensen die al leven met een (chronische) aandoening is beweging van extra belang. Tijdens mijn studie werd ik hier laatst op gewezen, en die informatie deel ik graag met jullie.

Allereerst heeft beweging verschillende positieve effecten op het lichaam. Het zorgt voor positieve neurologische veranderingen en dus gezondere hersenen. Naast het feit dat je sterker wordt en je conditie verbetert door beweging, kunnen mensen met ontstekingsziekten er nog extra baat bij hebben. Dit komt doordat beweging een positieve invloed heeft op ontstekingsstoffen in je lichaam. Sporten kan dus heel erg goed zijn als je reuma hebt: je spieren worden sterker waardoor zij meer kunnen opvangen, maar daarnaast dalen je ontstekingsstoffen en is er dus een kans dat je minder gewrichtsontstekingen krijgt.

Ook mentaal heeft beweging verschillende positieve effecten. Zo is het even effectief als bepaalde vormen van therapie, voor depressie en angst bij mensen met chronische ziekten. Maar als je sport, zorgt dit ook voor meer zelfvertrouwen, meer gevoel van controle, meer sociale support doordat je met anderen in contact komt en minder piekeren. Al met al zou je dus zeggen dat er eigenlijk geen nadelen aan vastzitten.

Toch kan het in het begin best lastig zijn om wel in beweging te komen en te blijven. Hier ben ik zelf ook doorheen gegaan: ik dacht dat ik te moe zou worden van sporten, dat het me alleen maar energie zou kosten en dat ik er geen tijd voor had. Andere dingen waren belangrijker en leuker, en met mijn reuma had ik ook niet veel keuze in wat ik dan kon doen (sporten als hockey of voetbal waren meteen al niet mogelijk, want ik kon niet rennen).

In het begin kan het dan ook zo zijn dat je tijdelijk meer vermoeid raakt of meer pijn krijgt. Helaas kan dit erbij horen. Uit ervaring kan ik zeggen dat je op den duur zo veel positieve effecten merkt dat dit het helemaal waard is. Wel is het natuurlijk heel belangrijk dat je een vorm van beweging kiest die past bij jou: iets wat je leuk vindt, maar ook iets wat vol te houden is. Het niveau van de beweging moet ook bij je passen – over je grenzen gaan werkt alleen maar averechts en zorgt ervoor dat je lichaam te weinig kan bijkomen en dus uiteindelijk geen nieuwe reserves opbouwt. Als je op het juiste niveau traint, doet je lichaam iets heel bijzonders: het herstelt tot een niveau boven je ‘normale’ niveau, waardoor je steeds sterker wordt en lichamelijke kracht gaat opbouwen. Dit is ook bewezen in onderzoek.

De moraal van het verhaal: als er een manier is waarop jij in beweging kan blijven, doe het dan. Het houdt je gezonder, sterker en minder stijf. Niet alleen je lichaam, maar ook je hoofd zal je dankbaar zijn. 🙂

POSTED BY Rebecca | mei, 11, 2023 |