Slaap

Ik ken het belang van een goede slaaphygiëne (lees: alles wat je doet voor en na je slaapt). Daarom probeer ik elke dag om dezelfde tijd te gaan slapen en op te staan, geen blauw licht meer te zien ‘s avonds (zo’n bril werkt hier perfect voor) en slaap ik met mijn raam open in een donkere en koele kamer. Ook beweging is hartstikke belangrijk voor je slaapkwaliteit, dus dat is nog iets waar ik veel mee bezit ben. Nou slaap ik over het algemeen eigenlijk best goed – de ‘word je wakker van de pijn?’-vraag in het ziekenhuis hoef ik zelden met ja te beantwoorden. Op snikhete nachten in de zomer en af en toe wat gebroken nachten door spanning na, mag ik niet klagen.

Toch zijn slaap en reuma niet altijd vriendjes, wat ook naar voren kwam op de inspiratieavond Reuma en Slaap die we op 20 juni organiseerden in samenwerking met SlaapFysio en FF50. Zo blijkt uit onderzoek van Boeselt et al. (2019) dat mensen met reuma vaak slechter slapen: ze worden frequenter wakker, zijn vroeger wakker en hebben een lagere slaapefficiëntie. Ook komen klachten als slaapapneu regelmatig voor bij reumapatiënten. De ontstekingsstoffen die in hogere mate aanwezig zijn, beïnvloeden slaap en het normale circadiaans ritme in gewrichten is verstoord. Zo kunnen je gewrichten inactief blijven tijdens belasting en juist actief gedurende de nacht. Eigenlijk is er ook een soort vicieuze cirkel: je pijn en andere reumaklachten zorgen ervoor dat je minder goed slaapt, en dit heeft weer een negatieve impact op je reumaklachten.

Gelukkig is er veel wat je hieraan kunt doen – zelf of onder begeleiding van de zorg. Een voorbeeld is cognitieve gedragstherapie, waarbij wordt gekeken naar negatieve overtuigingen en negatief gedrag. Zo kan de gedachtestroom ‘ik kan toch niet goed slapen’ het in slaap komen in de weg zitten, en zijn er bepaalde dingen die je beter niet kunt doen voor je gaat slapen. Met deze therapie kun je leren om meer ontspannen je bed in te gaan door bijvoorbeeld een fijne meditatie te doen en je slaaphygiëne aan te passen. Uit studies blijkt dat zulke interventies positieve effecten hebben op slapeloosheid, slaapkwaliteit, vermoeidheid en de ziekteimpact die patiënten ervaren (Latocha et al., 2023).

Een andere belangrijke manier waarop je je slaapkwaliteit kunt verbeteren, is actiever worden. Hoewel veel reumapatiënten een vrij inactieve leefstijl hebben, is beweging heel voordelig voor je lichaam. Naast de voordelen voor je reumaklachten en conditie, hebben studies ook aangewezen dat looptrainingen en training van hoge intensiteit leiden tot betere slaap, verminderde vermoeidheid en minder klachten van stijfheid en pijn. Er zijn ook nog bepaalde medicijnen die kunnen helpen, maar als het op een natuurlijke wijze kan is dat natuurlijk ook fijn.

Al met al kan reuma dus wel samenhangen met slechter slapen. Er wordt hier steeds meer onderzoek naar gedaan en er is gelukkig steeds meer bekend over hoe je je slaappatroon kunt verbeteren. Mijn grootste tips: ga elke dag op dezelfde tijd slapen, zorg ’s ochtends voor een flinke dosis daglicht en drink een lekker kruidentheetje voor je gaat slapen. Maar een warme douche, goed boek of iets anders waarvan jij ontspant is ook perfect. 🙂

 

Naar aanleiding van de inspiratieavond slaap en reuma biedt SlaapFysio de mogelijkheid vrijblijvend het slaapgedrag (slaaphouding, slaapbeweging, slaapklimaat en slaapritme) middels de SlaapID-sensor. Doel van het inzicht geven is om te onderzoeken of reumatische klachten getriggerd worden door het slaapklimaat danwel ondersteuning gedurende de nacht. Interesse, stuur dan een mailtje aan info@slaapfysio.nl

POSTED BY Rebecca | jul, 10, 2023 |