2024 wordt ons jaar!

Als ik dit schrijf, is het nog net geen nieuw jaar. Nieuwjaar is de tijd van plannen maken, goede voornemens en elkaar opzoeken en blij maken. “Alleen kun je niks en met zijn allen kun je alles”, zei Johan Cruijff. En dat geldt ook voor iedereen in reumaland. Youth-R-Well is dé organisatie waar je die anderen kunt vinden die je stimuleren, motiveren en helpen om wat van het leven te maken. De organisatie ook waar je maatjes vindt die weten wat je meemaakt, omdat ze hetzelfde meemaken. Je wordt als het ware losgeschud uit je omgeving, je ziet andere kansen en mogelijkheden.

“Wat je ook doet, probeer iets”, zei Franklin Roosevelt, president van de Verenigde Staten van 1932 tot 1945. Roosevelt werd in 1921, hij was toen 39 jaar, getroffen door poliomyelitis (kinderverlamming). Deze ziekte verlamde zijn hele onderlichaam. Zijn beperkingen weerhielden hem er niet van zijn politieke carrière te vervolgen. Zijn vaste overtuiging: het enige in het leven waarvoor men angst hoeft te hebben, is de angst zelf. Toegegeven: Roosevelt had geen reuma en lang niet iedereen met een beperking is in staat volop door te gaan met alles zoals hij deed. Maar proberen om van het leven iets te maken, kan iedereen. Ook de redactie van ReumaMagazine helpt je daarbij. Met verhalen van mensen met reuma die het roer omgooiden, met informatie over de laatste medische ontwikkelingen. Zo weet je wat je aan je eigen reumatoloog kunt vragen over jouw behandeling.

We maken wat van ons leven. Met “zijn allen” zoals Cruijff al zei. Met hulp en steun uit je omgeving. Maar blijf daarbij jezelf. “Je kunt tegenwoordig zoveel worden dat ik maar gewoon blijf wie ik ben” staat op een van de posters van Loesje, het fictieve meisje dat kritische en/of humoristische teksten schrijft en op posters in de openbare ruimte plakt.

En zo is het.

Noortje Krikhaar, redactiecoördinator van ReumaMagazine, schrijft voor deze site voortaan met enige regelmaat over de lotgevallen rond het samenstellen van dit landelijk blad voor mensen met reuma. Kijk op reumamagazine.nl.

POSTED BY Rebecca | jan, 13, 2024 |