Onder welke letter val jij?

Twintig jaar! Youth-R-Well bereikte in september deze respectabele leeftijd. Al twee decennia helpt YRW jongeren met reuma. De jongere van twintig jaar geleden verschilt hemelsbreed met de jongere van nu en YRW paste zich aan.

YRW begon toen een deel van de generatie X jong was. Deze generatie (geboren tussen 1965-1980) groeide op in de overgangsperiode tussen het analoge en het digitale tijdperk. Er bestonden al computers maar nauwelijks internet. Niemand had gehoord van sociale media. De smartphone moest nog worden uitgevonden.

Daarna kwam generatie Y, de millennials. Millennials zijn vanaf de jaren 80 tot aan het nieuwe millennium geboren. Maar het grootste deel van de doelgroep van YRW zijn jongeren van de generatie Z, geboren tussen 1997 en 2012. Ze zijn opgegroeid met grote hoeveelheden digitale data om zich heen en worden daarom ook wel i-generatie of Generatie Einstein genoemd. En voor wie genoeg van het alfabet krijgt: een andere naam is duimgeneratie, naar het onderdeel van je hand dat smartphones en afstandsbedieningen bedient. De naam Z-ombiegeneratie verwijst naar de gewoonte van deze jongeren om vaak naar de mobiele telefoon te staren, onbewust van de echte omgeving.

Een lange inleiding om te vertellen dat de redactie van ReumaMagazine in nummer 7 een dossier heeft gemaakt over YRW. In dit dossier komen bestuursleden Tim van Helmond (generatie Z) en Sharon van Dijk (generatie Y) aan het woord over YRW en over de onderzoeksagenda jeugdreuma.

Nog een andere naam voor de jongeren van nu: pampergeneratie. Verwende en gekoesterde jongeren die te beschermd zijn opgevoed. Flauw. Zo’n oordeel zegt meer over de mens die dit zegt dan over degene die wordt bedoeld…

Wil je de interviews met Sharon en Tim lezen? Ze staan op de website van ReumaMagazine. Je vindt een link op deze site. Daarmee wordt het je gemakkelijk gemaakt, maar laten we dat dan alsjeblieft niet pamperen noemen…

POSTED BY Rebecca | dec, 05, 2023 |